Mededelingen en Nieuwtjes

Mededelingen en nieuwtjes die betrekking hebben op onze vereniging De Samenwerking, kun je op deze pagina terugvinden.
Heb jij een mededeling of een leuk nieuwtje, die op deze pagina geplaatst zou moeten worden?
Neem dan contact met ons op via het contactformulier met onderstaande button.

Naar Contact
Naar Album

Negen (9) tips winterklaar maken boot

  1. Zorg ervoor dat de boot zodra deze uit het water getakeld is goed schoon is voordat deze de winterstalling in gaat. Vuil dat een hele winter op de boot staat in te werken is in het voorjaar namelijk veel moeilijker te verwijderen.
  2. Haal alle water uit de tanks, leidingen en andere onderdelen. Koppel de leidingen los en zorg ervoor dat er geen water meer in de waterpomp en boiler zit. Dat voorkomt vorstschade. Haal ook potjes en flesjes die kunnen bevriezen van boord.
  3. Zeilen, kussens en reddingsvesten kunnen tijdens de winter gaan schimmelen. Daarom is het beter om ze van boord te halen en droog op te bergen. Het schoonmaken van schimmelvlekken is immers een vervelende klus.
  4. Je kunt je boot eventueel afdekken met een zeil of een dektent. Zorg er dan wel voor dat het doek ook na een forse storm of bij een flinke laag sneeuw blijft zitten. En dat er geen grote kuil met regen- of smeltwater kan ontstaan.
  5. In de winter wordt het vochtig aan boord. Vochtvreters zijn dan handig. Misschien moet je ze tijdens de wintermaanden een paar keer vervangen.
  6. Haal alle kostbare spullen van boord, ook als je je boot naar een overdekte winterstalling brengt. Daar wordt namelijk regelmatig ingebroken. Neem ook je buitenboordmotor mee naar huis. Die is erg aantrekkelijk voor dieven.
  7. Zorg ervoor dat alle luiken, bakskisten en de motorkist op een kiertje staan zodat ze goed kunnen ventileren als je boot de winterstalling in gaat. Met voldoende luchtcirculatie heb je minder last van condens en krijgen schimmels en roest minder kans.
  8. Werk verf en lak bij. Laat beschadigde plekjes op de boot niet open gedurende de winter, maar werk ze netjes bij en zet de romp en polyester in de was. Een lichte waslaag beschermt tegen vuil en vocht.
  9. Controleer eventueel aanwezige reddingsvesten, brandblussers, noodvuurwerk, boordgereedschap en de EHBO-kist.

Windschaal van Beaufort

Via deze link krijgt u de info: https://www.knmi.nl/kennis-en-datacentrum/uitleg/windschaal-van-beaufort